Tecken på ADHD hos vuxna

Tecken på ADHD hos vuxna

ADHD förknippas ofta med barn och ungdomar, men även vuxna kan ha ADHD – många utan att själva vara medvetna om det. För den som gått länge med koncentrationsproblem, rastlöshet eller andra svårigheter kan en ADHD-diagnos i vuxen ålder ge efterlängtade svar och möjligheter till förändring. Nedan följer en genomgång av vanliga symtom hos vuxna, hur tillståndet kan påverka olika delar av livet samt vilka möjligheter till hjälp och behandling som finns.

Vad är ADHD hos vuxna?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans förmåga att reglera uppmärksamhet, impulser och aktivitetsnivå. Hos vuxna visar sig ADHD ofta i form av svårigheter att fokusera, organisera, hantera tid och att hantera stress och rastlöshet. Den fysiska hyperaktiviteten som ofta finns hos barn kan hos vuxna ersättas av en inre rastlöshet eller spänning.

Vanliga tecken och symtom

Koncentrationssvårigheter: Svårt att hålla fokus under längre stunder, lätt att bli distraherad av yttre eller inre faktorer. Ofta svårt att slutföra uppgifter eller följa instruktioner.

Impulsivitet: Benägenhet att agera utan att tänka efter, avbryta andra i samtal, fatta snabba beslut eller köpa saker utan eftertanke.

Svårigheter att organisera: Problem med att hålla ordning på vardagliga uppgifter, som att betala räkningar i tid, planera dagen eller färdigställa projekt.

Rastlöshet: En känsla av att ständigt vara i farten, ha svårt att koppla av, känna sig otålig eller uppleva en inre stress.

Känslomässiga svårigheter: Snabba humörsvängningar, starka reaktioner på små motgångar, svårigheter att hantera frustration och ilska.

Hur påverkar ADHD vardagen?

Arbetsliv: ADHD kan göra det svårt att hålla ordning, möta deadlines eller hantera stressiga miljöer. Samtidigt kan personer med ADHD ofta vara mycket kreativa, idérika och initiativtagande om arbetsmiljön är rätt anpassad.

Relationer: Missförstånd och konflikter kan uppstå på grund av glömska, impulsivitet eller svårigheter att hålla fokus i samtal. Men med förståelse och kommunikation kan relationerna fungera väl.

Vardagsliv: Vanliga utmaningar är att hålla ordning hemma, planera vardagen och hantera ekonomin. Många använder hjälpmedel som kalendrar, listor och appar för att strukturera sin vardag.

Att få diagnos som vuxen

Många vuxna får sin ADHD-diagnos sent i livet, ofta efter år av stress, utmattning eller återkommande svårigheter i arbetsliv och relationer. En diagnos kan ge en förklaring till långvariga problem och öppna upp för hjälp och stöd. Det är aldrig för sent att söka hjälp.

Behandling och stöd

Behandlingen anpassas individuellt och kan omfatta:

  • Medicinsk behandling: Läkemedel som hjälper till att öka koncentration och minska impulsivitet.

  • Samtalsbehandling eller coaching: För att skapa struktur, hantera stress och utveckla fungerande strategier.

  • Stöd i vardagen: Hjälp att strukturera och organisera arbetsliv och privatliv.

Hur Liroma Kliniken kan hjälpa

På Liroma Kliniken i Stockholm erbjuder vi professionell hjälp för vuxna med misstänkt ADHD. Vi börjar med en grundlig psykiatrisk utredning där psykiater och psykolog tillsammans kartlägger symtom och livssituation. Om diagnosen bekräftas erbjuder vi en individuellt anpassad behandlingsplan som kan innefatta medicinering, samtalsstöd eller andra insatser. Vår styrka är teamarbete, kontinuitet och ett personligt bemötande där du som patient står i centrum.

Känner du igen dig i några av beskrivningarna? Tveka inte att ta kontakt med oss på Liroma Kliniken – vi hjälper dig att få rätt hjälp på vägen mot en bättre vardag.

Läs mer

Jägare Liroma Kliniken
Liroma Kliniken

Jägarens svartsjuka fru

Vi på Liroma Kliniken jobbar med att utreda, lindra och bota psykisk ohälsa. Vi utfärdar även intyg som ger dig rätt til...

Robert Malmsten

Kvinnlig form av ADHD - finns den?

Jämställdhet mellan man och kvinna fungerar oftast bra i vårt samhälle, men inte när det handlar om ADHD. Mannens hypera...

Robert Malmsten

Bipolär sjukdom – när känslorna skenar åt båda håll

Livet med bipolär sjukdom kan vara som att åka berg- och dalbana utan säkerhetsbälte. Ena dagen är du på toppen, fylld a...

Robert Malmsten

Tvångssyndrom (OCD) – förståelse, behandling och hjälp hos Liroma Kliniken

Tvångssyndrom, även kallat OCD (Obsessive-Compulsive Disorder), är ett psykiskt tillstånd som kännetecknas av påträngand...

Robert Malmsten

Egen ADHD medicinering via kompisar - ingen bra idé

Egen ADHD medicinering via kompisar - ingen bra idéVi tog emot en patient härom veckan som inte tyckte att hans nuvarand...

Robert Malmsten

Fixa din ADHD innan semestern – och få en lugnare ledighet

Tips inför semesternKänner du det som att du kan ha svårt att koncentrera dig och behålla fokus, blir lätt rastlös eller...

Liroma Kliniken

Evidensbaserad vård till rätt pris

Privat psykiatri behöver hålla hög medicinsk standard – något vi på Liroma Kliniken välkomnar och lever upp till. Vår vå...

Liroma Kliniken

Ett patientbesök som slutade lyckligt

En patient med ADHD-diagnos kom till oss. Hon hade genomgått en privat utredning och fått diagnosen ADHD och orkade inte...

Kontaka Liroma Kliniken

Vill du bli kontaktad av oss för att få mer information, ha möjlighet att ställa frågor eller boka tid?
Du kan nå oss på telefon 08 - 702 03 00 eller använd detta kontaktformulär.

Chatta med oss

Har du en fråga eller vill du boka tid? Vår personal finns här för att hjälpa dig direkt i chatten.

Starta chatt

Kontakta oss

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.