Behandling av tvångssyndrom (OCD) i Stockholm

Tvångstankar och tvångshandlingar kan ta över vardagen och skapa stark ångest – men det finns effektiv hjälp. På Liroma Kliniken i Stockholm erbjuder vi professionell utredning, behandling och medicinering vid tvångssyndrom (OCD).

Vad är tvångssyndrom (OCD)?

Tvångssyndrom – även kallat OCD (Obsessive Compulsive Disorder) – är ett tillstånd där man upplever återkommande, påträngande tankar (tvångstankar) och/eller känner sig tvingad att utföra vissa handlingar (tvångshandlingar). Tankarna kan handla om till exempel smitta, skada, symmetri eller skuld, och handlingarna kan vara att tvätta sig upprepade gånger, kontrollera spisen eller tänka saker "på rätt sätt".

Tvånget är inte något man gör frivilligt – det styrs av ångest. Personen kan uppleva att något hemskt kommer att hända om tvånget inte genomförs, även om man logiskt förstår att det inte stämmer.

OCD är ett vanligt tillstånd och kan förekomma i olika grader, från lindrigt till mycket funktionsnedsättande.

Hur vi behandlar tvångssyndrom (OCD)

På Liroma Kliniken i Stockholm erbjuder vi evidensbaserad behandling av OCD – med fokus på att minska tvångstankar, bryta beteendemönster och förbättra livskvaliteten.

Basutredning

Vi inleder med en psykiatrisk basutredning. Här kartlägger vi dina symtom, hur länge du haft dem, hur de påverkar vardagen och om det finns samsjuklighet som depression eller ångest. Diagnosen ställs av specialistläkare i psykiatri tillsammans med psykolog, och behandlingsplanen anpassas individuellt.

Behandling

Den mest effektiva behandlingsmetoden vid OCD är kognitiv beteendeterapi (KBT) med exponering och responsprevention (ERP). Det innebär att du i trygg takt utsätter dig för de situationer som väcker tvångstankar, utan att utföra tvångshandlingen. Med stöd av terapeuten lär du dig att hantera ångesten och minska beroendet av tvångsbeteendet.

Medicinering

Läkemedel, framför allt SSRI-preparat, kan vara ett viktigt komplement vid måttlig till svår OCD. Medicinering kan minska ångest och ge bättre förutsättningar för terapin att fungera. Våra psykiatriker följer upp behandlingen och anpassar den efter effekt och behov.

Du kan inte bli patient hos oss med dessa besvär:

  • Starka tankar att inte vilja leva

  • Pågående självskadebeteende

  • EIPS och andra personlighetssydnrom​

  • ​Abstinensbesvär​

  • Komplex problematik som kräver mer noggrann uppföljning, insatser från t ex LSS, samarbete med AF, rehabkoordinator osv.

Kontakta Liroma Kliniken – vi finns här för att hjälpa dig

Vi lyssnar på dig och anpassar vården efter dina behov. Vårt team av erfarna specialister finns tillgängligt för att hjälpa dig vidare – oavsett om du söker rådgivning, diagnos eller behandling.