ADHD-utredning för barn och tonåringar över 13 år

Tonåren är en utmanande tid – särskilt vid misstänkt ADHD. Vi erbjuder en trygg, grundlig utredning där både barnet och föräldrarna blir hörda. Med rätt diagnos och stöd kan vi tillsammans stärka barnets utveckling, skolgång och psykiska hälsa.

Att vara förälder till en tonåring med ADHD är inte lätt

Att hantera ADHD under tonåren kan vara en komplex och utmanande uppgift både för ungdomar och deras familjer. 

Under denna period präglas livet av nya krav, sociala relationer och en ökad självständighet, vilket kan göra att symtom på ADHD framträder mer. ​​En tonåring behöver stöd från vuxna och ibland även från professionella.

Att göra en ADHD utredning kan hjälpa både föräldrar och barnet att bättre förstå sig själv, sina styrkor och utmaningar. Att hitta ett sätt att sätta ord på svårigheterna kan både minska känslor av frustration och skam, men också ge information om vilken hjälp man är i behov av för att må bättre.

Detta kan exempelvis avse stödinsatser för att minska konflikter inom familjen eller anpassningar i skolan vilket kan göra stor skillnad för barnets inlärning och trivsel. Att upptäcka ADHD i god tid innebär att anpassningar och stöd kan sättas in tidigt vilket minskar risken för exempelvis påföljande psykisk ohälsa och skolmisslyckande vilket i sin tur kan påverka självkänslan i stor utsträckning.

​Liroma Kliniken är en privat klinik där psykiatriker och psykologer med många års erfarenhet av att möta föräldrar och ungdomar, utreder, behandlar, medicinerar och erbjuder terapi. ​Vid ett första samtal kan föräldrarna träffa oss utan att barnet är  med, för att i lugn och ro beskriva situationen och oro för barnet.


Resultat från basutredningen som grund

Med reslutatet från tidigare basutredning har vi en del av utredningen som redan är gjord och kan inrikta oss på de symtom och hinder  som berör ADHD.

Utredningens innehåll och moment

1. Inledande möte - online med psykiatriker ADHD

Första mötet hålls digitalt med en psykiatriker som kommer att ställa ett antal inledande frågor till er. Ni kan förbereda er inför mötet genom att tänka igenom barnets besvär och skriva ned vad ni vill ha hjälp med. 

​​​​2. Uppföljningsmöte - online med frågor

Vid andra mötet fortsätter vi att ställa frågor till er om barnets vardag och tillstånd.

​3. Samverkan med skolan och föräldrar

En viktig del av utredningsprocessen är samverkan med skolan om barnet är i skolåldern. Genom att lärare delger sin observation och utvärdering av barnets beteende och förmåga att genomföra uppgifter, kan en mer omfattande bild av barnets situation ges. Utredningen innefattar också föräldrasamtal som bidrar till förståelsen av barnets utveckling och föräldraskapet.

​4. Tester/ fördjupad intervju

Barnet får genomgå kognitiva tester av hjärnans förmågor såsom problemlösning, minnesfunktioner och koncentrationsförmåga.

​​5. Återkoppling av resultat

​När utredningen är avslutad får du en återkoppling av resultat. De olika delarna analyseras och sammanställs i en bedömning, analys av eventuell annan psykiatrisk/somatisk  problematik ingår. ​Du får konkreta råd och rekommendationer utifrån din problematik. Du kan välja att få resultatet via ett videomöte eller på plats hos oss. Du kommer även att få ett skriftligt utlåtande.​

​​Om diagnosen ADHD fastställs, får du som förälder råd om psykologisk behandling, hjälp med eventuell medicinering och annat stöd som kan vara till hjälp. En ADHD-diagnos kan också underlätta för planering av pedagogiska strategier och anpassningar i skolan för att stärka barnets psykiska hälsa och livskvalitet. ​De flesta som har ett barn med ADHD blir beviljade omvårdnadsbidrag.

​Omvårdnadsbidrag är en ekonomisk ersättning som kan beviljas föräldrar till barn med funktionsnedsättning, exempelvis ADHD. Bidraget syftar till att kompensera för det merarbete och de extra kostnader som uppstår på grund av barnets behov av särskild omvårdnad och tillsyn.

​Omvårdnadsbidraget kan variera i storlek beroende på hur omfattande barnets behov är, och det är Försäkringskassan som beslutar om bidragets storlek och varaktighet efter en individuell bedömning av barnets situation. Bidraget kan sökas av en eller båda föräldrar och kan även kombineras med arbete eller annan försörjning.

Tester

Testerna består av uppgifter som mäter olika förmågor och färdigheter som hör ihop med hjärnans funktion. De utgör exempel på viktiga områden som beskriver hur individen  fungerar i vardagen. 

Exempel på områden som undersöks är språkliga och praktiska färdigheter liksom koncentrations-, problemlösnings- och minnesförmåga.

Individens resultat jämförs med en normgrupp, exempelvis samma åldersgrupp, som hjälper oss att identifiera individens starka och svaga sidor.

Kontakta Liroma Kliniken – vi finns här för att hjälpa dig

Vi lyssnar på dig och anpassar vården efter dina behov. Vårt team av erfarna specialister finns tillgängligt för att hjälpa dig vidare – oavsett om du söker rådgivning, diagnos eller behandling.